Kök Köken Toprak 2024
Anadolu’nun Miras Üzümleri Konferansı III
2019 yılından beri gerçekleşen Anadolu’nun Miras Üzümleri Konulu Konferansımız 2024 yılında yapılan üçüncüsü ile; bağcılık, şarap, yerli üzümlerimiz, tarihsel akış ve disiplinler arası çalışmaların bir araya getirilmesi amacını kapsayan konuları konuşmaya devam ediyor.
Sabiha Apaydın Gönenli
Kök Köken Toprak Kurucusu - Şarap Uzmanı ve Eğitmeni
Türk gastronomi endüstrisinde öne çıkan isimlerden biri olarak önde gelen markaların yaratılmasında ve gelişiminde önemli çalışmalar yapmıştır. Uzun yıllardır süre gelen deneyimi ve bilgisini yeme içme sektöründe yönetim ve operasyon danışmanı olarak sürdürmektedir. Dünyada ve Türkiye’de natürel şarap hareketinin destekleyicisi olan Sabiha, aynı zamanda yerel üzümlerin ve eski bağların önemini ve değerini tanıtmaya yönelik çalışmalar yapmaktadır. Bu doğrultuda hem yurt içinde hem de yurt dışında Anadolu üzümlerini ve şaraplarını tanıtmak için birçok projede yer almaktadır.
2019 yılında “Kök Köken Toprak”’ konferansını hazırladı ve özellikle Anadolu üzüm çeşitleri, bağcılık ve şarap sektörü açısından önemli bir yol açarak bu konulara dikkat çekti. Aynı zamanda sertifikalı bir WSET eğitmeni olarak akademik ve operasyonel servis eğitim vermek amacıyla “İleri Seviye Servis Eğitimi” derslerinin müfredatının hazırlanmasında destek verdi ve İstanbul Mutfak Sanatları Akademisi’nde misafir eğitmen olarak bu bölümde yer almaktadır.
Ayrıca, Heritage Vines of Türkiye girişimini hazırlayanlar arasındadır. Slow Wine ve Old Vine Conferance üyesi olarak, bağcılık mirasının korunmasını ve tanıtılması ile ilgili çalışmalarını uluslararası platformlarda da sürdürmektedir.
Katkıları, Anadolu bağcılığının kültürel ve tarihi zenginliğine hak ettiği değeri verme amacını taşımaktadır.
Jancis Robinson
MW, Financial Times Şarap Köşesi Yazarı ,Gazeteci ve Şarap Kitapları Yazarı
Uzun versiyonu için lütfen tıklayın:
https://www.jancisrobinson.com/jancis-robinson-the-long-version
Jancis Robinson, 2018 yılında ABD, Fransa ve uluslararası anketlerde dünyanın en etkili şarap eleştirmeni olarak seçilmiştir, ancak kendisini bir şarap eleştirmeni yerine şarap yazarı olarak tanımlamaktadır. JancisRobinson.com’u 2000 yılında kurmuş, ödüllü, yalnızca abonelikle erişilebilen bu şarap web sitesini 2021 yılında ABD dijital yayıncısı Recurrent Ventures’a satmıştır. Halen site baş editörü ve başlıca katkıda bulunan kişidir. 1990 yılından beri Financial Times’ın şarap muhabiri olan Robinson, her Cumartesi bu küresel yayın ve ft.com için yazılar yazmaktadır.
The Oxford Companion to Wine’ın kurucu editörü, Hugh Johnson ile birlikte The World Atlas of Wine’ın yazarı (neredeyse beş milyon kopya satıldı) ve Wine Grapes’in yazarıdır, bu kitaplar dünya çapında standart birer referans olarak kabul edilmektedir. The 24-Hour Wine Expert (2017) şarabın pratik temellerine yönelik ince bir ciltli rehberdir.
1984 yılında şarap ticareti dışından Master of Wine sınavlarını geçen ilk kişi olan Robinson, 2003 yılında Kraliçe tarafından OBE ile ödüllendirilmiştir ve 2004 ile 2022 yılları arasında Kraliçenin şarap mahzenine danışmanlık yapmıştır. Hâlâ Kraliyet Hane Halkı Şarap Komitesi üyesidir.
Nisan 2016’nın bir haftasında, Fransa’dan Officier du Mérite Agricole, Almanya’dan VDP’nin en yüksek onuru ve ABD’de dördüncü James Beard Ödülü ile ödüllendirilmiştir. Şimdiye kadar altı James Beard Ödülü kazanmış olup, bunlardan biri James Beard Yemek Kitabı Şöhretler Holü’ne yükseltilen tek şarap yazarıdır. 2018 yılında kendi el yapımı, bulaşık makinesinde yıkanabilen, ideal şarap bardağını piyasaya sürmüş ve 2021’de şarap, içki ve konukseverlik dünyalarında eğitim yoluyla çeşitliliği ve kapsayıcılığı artırmayı amaçlayan Gérard Basset Vakfı’nın mütevelli heyetine katılmıştır.
2006 yılından bu yana ilişkili sürdürülebilirlik meseleleri için kampanya yürüten Robinson, şarabın tüm muhteşem çeşitliliğini seviyor ve yaşamakta, genellikle kütlenin ziyadesiyle dengeli ve zarif ürünleri tercih etmektedir.
Dr. Yiannis Paraskevopoulos
Kurucu Ortak, GAIA Wines
Dr. Yiannis Paraskevopoulos, 1959 yılında Atina, Yunanistan’da doğmuştur. Yunanistan’ın Selanik Üniversitesi’nde Ziraat eğitimi almıştır. Lisansüstü eğitimini ve doktorasını (PhD) Bağcılık ve Şarapçılık üzerine 1988 yılında Fransa’nın Bordeaux Üniversitesi’nde tamamlamıştır.
Dr. Paraskevopoulos, 1994 yılından bu yana Batı Attika Üniversitesi’nin Şarap, Bağ ve İçecek Bilimleri Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta ve Önoloji Profesörü olarak görev almakta, 2016’dan 2020’ye kadar bölüm başkanlığı yapmıştır. Öğretim görevlerinin yanı sıra, her zaman şarap üretimiyle ilgili birçok araştırma programına katılmıştır.
2011 yılında Majda Anderson ile birlikte “SANTORINI BREWING COMPANY S.A.” adında, şu anda Santorini’de bir kraft bira fabrikasına sahip olan şirketi kurmuştur.
1994 yılında Leon Karatsalos ile birlikte “GAIA wines S.A.” adında, şu anda Santorini ve Nemea’da iki şarap fabrikası ve 20 hektarlık bağa sahip olan şirketi kurmuştur.
1989 ile 1994 yılları arasında “Y. Boutari & Son wine company” şirketinde Santorini ve Nemea’daki şarap fabrikalarında şarap yapım ustası olarak çalışmıştır.
Gürsel Tonbul
Değirmen Çiftlik ve Yerlim Organik Markalarının Kurucusu
1954 Antalya doğumluyum. Antalyalı biri bahçıvan, diğeri Yörük iki ailenin 3. kuşak torunuyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Antalya’da aldım. Yüksek öğrenimimi Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünde İngilizce öğretmeni olarak tamamladım. 1975 evlendim ve Kuşadası’na yerleşim.1980’e kadar Kuşadası Kaya Aldoğan lisesinde İngilizce Öğretmenliği yaptım. Turizm ve otelcilikten hayatımı kazandım. Kendi ailemle yaşamak ve üretmek için başlayan toprakla dostluğum ve çiftçilik hayatım, beni bu günlere getirdi.1995 de Çiftlik işletmesini kurdum ve Değirmen restoran işletmelerinin kurulumunu gerçekleştirdim, Yerlim markasını yarattım. 48 yıldır Kuşadası, 26 yıldır Davutlar da, milli parka bakan bir çiftlikte yaşıyorum. 2000 yılından itibaren kesintisiz sertifikalı Organik tarım yapıyor, yerel çok çeşitliliğe dayalı, kendisini besleyen sürdürülebilir zehirsiz bir tarım modelini yaşatmaya çalışıyorum. Sebzecilik, meyvecilik, zeytin ve bağcılık ağırlıklı olmak üzere çok çeşitli üretimin yapıldığı çiftlik işletmesi ile Yerlim markalı mamul ürünlerin üretimi ve günübirlik kırsal turizm örneği olan Değirmen restoran işletmeciliğini birlikte yürütüyorum. Zeytinyağı üreticiliği, seracılık, büyük ve küçükbaş hayvancılık, müzecilik işletmenin diğer birimlerini oluşturuyor. Yaptığım işi seviyor, toprak, hayvan, bitki ve insan dostluğuna saygı duyuyorum.
Sibel Kutman Oral
Doluca A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi
Cevza Başman
Kavaklıdere A.Ş Pazarlama Direktörü/Yönetim Kurulu Üyesi
Ozan Diren
Dimes A.Ş CEO / ITU, Endüstri Mühendisi
Enis Güner
Sevilen Şarapları A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi
Gözdem Gürbüzatik
Fern Kolektif A.Ş Kurucu
ODTÜ İşletme bölümü lisans diplomasından sonra İngiltere’de Pazarlama uzmanlığında MBA yaptı. Uluslararası markalarda pazarlama alanında yönetici olarak çalıştı. Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesinde Örgüt Teorisi ve Strateji konusunda doktora programına devam ettikten sonra 2004-2020 yılları arasında Mey Diageo’da pek çok görev üstlendi. Pazarlama, Kayra şarapları, rakı kategorisi ve inovasyon bölümlerinde yöneticilik yaptı. Pek çok alkollü içki markasının lansman projesini yönetti. IWSA’nın (International Wines and Spirits Academy) kuruluş projesini gerçekleştirdi. Mey Diageo’daki yöneticiliği döneminde, yurt dışında Türk Şaraplarının tanıtımını hedefleyen “Wines of Turkey” projesinden sorumlu olarak Şarap Üreticileri Derneği’nde Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yerine getirdi. Yerel Anadolu üzümlerine yönelik ilk tanıtım çalışmalarında aktif rol aldı.
2021’den bu yana kurduğu Fernkolektif markasıyla alkollü içecekler ve inovasyon stratejileri alanında bağımsız danışmanlık yapıyor. Şarap ve alkollü içkilerin Türkiye’deki gelişimi, gıda ve içecek etiği ile teorinin mevcut tüketim odaklı dünya dinamikleriyle nasıl ilişkili olduğu ve gelecekteki gıda politikaları hakkında disiplinler arası araştırmalar yapıyor.
California Vinquiry Labs Sensory Training, Plumpton College Viticulture, Wine and Spirit Education Trust Level 3 ve WSET Trainer sertifikaları sahibidir. Halen İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde ikinci üniversite programına devam etmektedir. Slow Wine Türkiye delegesi, Oldvines Türkiye tanıtım grubu üyesidir.
Panel:
Geçmişten Geleceğe Bağcılık: Üçüncü Neslin Şarap Üretimdeki Yeri ve Katkısı
Göknur Gündoğan
PhD, Şarap Uzmanı, Yazar, Eğitmen
Özge Kaymaz Özkan
Mey Diageo Kayra Şarapları Baş Şarap Yapımcısı
Sanem Karadeniz
Kavaklıdere Şarap Üretim Müdürü
Semril Zorlu
Önolog, Danışman
Fulya Akıncı Hernandez
Önolog, Danışman, Heraki Şarapları Kurucu Ortak
Umay Çeviker
Mimar - Old Vine Türkiye Temsilcisi, Slow Wine Coalition Üyesi
Kendisini “şarap kültürüne olan ilgisi asıl mesleğinin önüne geçmiş bir mimar” olarak tanımlıyor. 2015 yılında, gelişmekte olan şarap bölgelerine destek veren, “The Vintners’ Company” himayesindeki Geoffrey Roberts Ödülü’ne layık görüldü. Amacı kaybolmaya yüz tutmuş bağları, üzüm türlerini ve bölgeleri açığa çıkarmak olan bu projeyi halen; Patkara, Gök ve Sungurlu çeşitleri başta olmak üzere sürdürüyor. International Wine Challenge’da jüri üyesi olarak görev yapıyor, 17 yıldır farklı temalar eşliğinde tadımlar gerçekleştiriyor.
Doç. Dr. Hande Tahmaz Karaman
Viniculturist - Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Hande Tahmaz Karaman 2007 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nde başladığı akademik kariyerini şaraplık üzüm yetiştiriciliği ve vinifikasyon teknikleri uzmanlık alanıyla aynı bölümde sürdürmektedir. Araştırmaları, üzüm ve şarap kalitesinin düzenlenmesine odaklanırken, aynı zamanda insan sağlığı üzerinde pozitif etkileri olan fenolik bileşiklerin incelenmesi ve miktarlarının modifiye edilmesini içerir ve bu alanda çok sayıda ulusal ve uluslararası yayına imza atmıştır. Akademik kariyerinin yanı sıra, Syrah, Zinfandel ve Riesling çeşitlerini yetiştiren bir bağcıdır ve özel sektörle de iş birlikleri içerisindedir. Instagram’ daki “Dr.Şarap” hesabının sahibi olup, kendi çizimleriyle hazırladığı bilgilerle akademiyi şarap severlerle buluşturmayı amaçlamaktadır.
Levon Bağış
Şarap Uzmanı, Foxy Kurucu Ortak
Levon Bağış, 1980 yılında İstanbul’da doğdu. Kamu Yönetimi eğitimi alırken şaraba merak duymaya başladı. Bu merak, zamanla profesyonel hayatı haline geldi. WSET, London Wine Academy, Ekole du Vin gibi eğitim kurumlarında sertifika programlarına katılarak aldığı sertifikalar ile bilgilerini pekiştirdi. Kavaklıdere Şarapları bünyesinde hayata geçen Türkiye’nin ilk zincir şarap butikleri Kav Butikler’in kuruluşunu gerçekleştirdi. 2003-2009 yılları arasında bağ bozumu döneminde bağda ve kavda çalışma şansına sahip oldu. 4 yıl boyunca Kavaklıdere Şarapları Pazarlama Koordinatörlüğünü yürüttü. 15 yıldır en sevdiği şeyi, yani şarapçılığı profesyonel bir meslek olarak yürütüyor. Yine Türkiye’nin en geniş kapsamlı şarap profesyoneli eğitim programlarından olan ve 2006 yılından beri Kavaklıdere Şarapları bünyesinde verilen Kavekol’u hazırlayan Levon Bağış’ın “Şarabın ABC’si” isimli bir şarap eğitim kitabı bulunuyor. Karaf Dergisi ve FEED dergisinde yazıları yer aldı. Kuruyemiş Ansiklopedisinin madde yazarıdır. Türk Mutfağının kimliklendirilmesi için önemli çalışmalardan “Yeni Yerel Sohbetlerin” kurucu ekibinde yer aldı. Salt bünyesinde yer alan “Gastronomika” projesinin danışmanlığını üstlendi. 2009-2010 ders yılında Okan Üniversitesi Gastronomi bölümünde misafir öğretim görevlisi olarak “İçki ve İçki Kültürü” dersini verdi. 2015 yılından itibaren Mutfak Sanatları Akademisinin şarap eğitimlerini vermeye devam etmektedir. Halen OBUR markası ile danışmanlık vermeye ve haftalık AGOS Gazetesi’nde ve GastreaMag, Ruhun Doysun internet yayınlarında köşe yazarlığına devam ediyor. 2016 yılından beri Londra bazlı Dünya’nın en prestijli şarap yarışması “INTERNATIONAL WINE CHALLENGE” ın jüri üyeliğini sürdürüyor.
Türkiye’nin sadece yerel üzümlerin servis edildiği tek natürel şarap ağırlıklı şarap barı ve bistrosu ‘FOXY Local&Real’in kurucu ortağıdır. Türkiye coğrafyasının en kıymetli mirası üzüm çeşitliliğini koruma ve tanıtma amacı ile yürütülen Yaban projesinin yürütücülerindendir.
Panel: Yaşlı Asmaların Koruyucuları Mirasın Sürdürülmesi
Hayri Arpa
Kurucu, Kuzeybağ
Mir Mehmet Fırat Doğan
Dünya Haltanlı Ezidi Lideri
Mir Mehmet Fırat Doğan, İstanbul Büyükada’da doğmuş bir lider ve bilim insanıdır. Sanatçı bir annenin ve profesör bir babanın oğlu olarak, kültürel çeşitlilik ve akademik merakla büyümüştür. Ezidi ve Haltanlı halklarının liderliğini üstlenmiş, dünya çapında toplum gelişimi, bilim, ve iş alanlarında faaliyet göstermektedir.
Uzun yıllar yurt dışında akademik ve iş hayatını sürdürdükten sonra, Ezidi ve Haltanlı halklarının yaşadığı sorunları çözmek ve birliklerini sağlamak için Türkiye’ye dönmüştür. Haltanlı’nın unutturulan tarihini gün yüzüne çıkarma çabası ile bin yıllardır Ezidi ve Kürt toplumuna Mirlik yapmış Haltanlı soyunun bir üyesi olarak Mir’liğini sürdürmektedir. Bu süreçte, Ezidi ve Haltanlı topluluklarının temsilini ve haklarını savunmuş, ekonomik, kültürel ve eğitimsel gelişimlerine katkıda bulunmuştur.
Aynı zamanda doktoralı bir bilim insanı olan Mir Mehmet Fırat Doğan, dünya çapında tanınmış bir konuşmacı ve akademisyen olarak bilim camiasına ciddi katkılar sağlamaktadır. Makina mühendisliği alanında doktora derecesine sahip olmasının yanı sıra siyaset bilimi üzerine yüksek lisans yapmıştır.
Mir Mehmet Fırat Doğan, aynı zamanda iş dünyasında da etkili bir figürdür. Sahibi ve kurucusu olduğu grup şirketleri aracılığıyla, dünyanın çeşitli ülkelerinde büyük çaplı projeler yürütmekte ve istihdam sağlamaktadır.
Ayrıca, Mir Mehmet Fırat Doğan Xalti Ailesi’nin bir üyesidir ve ailenin bağcılık tarihine olan katkılarını canlandırmak için Xalta Antik Şehri ve Xalta Wines Şarap üretim tesisinin yapımına liderlik etmektedir.
Panel: Yaşlı Asmaların Koruyucuları Mirasın Sürdürülmesi
Hakan Hece
Mey-Diageo, Kayra Şarapları Kıdemli Bağ Uzmanı
Hakan Hece, Tekirdağ’ın Şarköy’ün ilçesine bağlı Yayaköy’de, üç kuşaktır bağcılık ile uğraşan bir ailenin oğlu olarak 1975 yılında doğmuştur. Çocukluk yaşlarda aile bağlarında çalışmaya başlayarak iş gücünde destek olmuş ve nesilden nesile devam eden bağcılık alanında bayrağı devralmıştır. Trakya Üniversitesi Ziraat Teknikerliği mezunu olan Hakan Hece, 2003 yılında şarap sektöründeki çalışma hayatına Doluca’da başlamıştır. Mey Diageo bünyesinde Kıdemli Bağ ve Tarımsal Satın Alma Uzmanı olarak çalışan Hakan Hece, Kayra Şarköy bağlarından ve Trakya Bölgesi şaraplık üzüm satın alma süreçlerinden sorumludur.
Plumton College Viticulture ve Wine and Spirit Education Trust Level 2 eğitimlerini almıştır.
Panel: Yaşlı Asmaların Koruyucuları Mirasın Sürdürülmesi
Prof. Dr. Hüseyin Karataş
Dicle Üniversitesi, Ziraat Fakültesi
–
Ayça Çiğdem Budak
IWSA – Uluslararası Şarap ve Distile Alkoller Akademisi Müdürü, WSET Şarap Eğitmeni
Nebiye Kaya
Baş Sommelier - The Peninsula Hotels İstanbul
Süleyman Şen
Baş Sommelier - Sunset Grill Bar
Seray Kumbasar
Şarap Direktörü, Urla Vino Locale Restaurant Ortağı
Niso Adato
Restoran Sahibi - Şans Restaurant İstanbul
Koray Özcan
Kalite Teknik ve İnovayon Müdürü, Mey-Diageo
Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminin ardından, yüksek lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği ana bilim dalında tamamlamıştır. ‘Anason Tohumunun Uçucu Yağı ve Aroma Bileşimi Üzerine Yörenin Etkisi’ adlı yüksek lisans tezinin yazarıdır. Aynı bölümde rakı konusunda doktora öğrenimine ve araştırmalarına devam etmektedir. Dünyanın ilk ‘rakı duyusal çemberi’nin oluşturulduğu bilimsel çalışmanın ‘Sensory Lexicon and Major Volatiles of Rakı Using Descriptive Analysis and GC-FID/MS’ yazarlarından biridir. ’Institute of Brewing and Distilling’ organizasyonundan ‘Diploma in Distilling’ sertifikasına sahiptir.
Üniversite öğrencisiyken stajyer olarak ilk adımını Mey Alkollü İçkiler San. Tic. A.Ş.’e atan Koray Özcan, yaklaşık 14 yıldır bu şirkette çalışmaktadır. Distile alkollü içkiler üretim, kalite, verimlilik, ar-ge süreçlerinde çeşitli görevlerde bulunmuş olup, halen Kıdemli Teknik ve İnovasyon Müdürü olarak çalışmaktadır. Rakıyı gelecek nesillere aktarmak üzere çeşitli araştırma, geliştirme ve inovasyon çalışmaları yürütmektedir.
Murat Üner
Baş Şarap Yapımcısı, Kayra Şarapları Üretim Müdürü
Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminin ardından, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi üzerine tamamlamıştır. Şarap Filtrasyon Teknikleri Üzerine Seminer ve Elazığ Yöresi Öküzgözü ve Boğazkere Üzümlerinden Kaliteli Şarap Üretimi Üzerinde Araştırma Tez çalışmaları yayımlanmıştır.
Yüksek Lisans eğitminin ikinci yılı olan 1996 yılında Kavaklıdere Şarapları’nda çalışmaya başlamıştır.
Üretimin farklı kademelerinde çalıştıktan sonra son 3 yılını Üretim Müdürü olara Sürdürmüştür. 9 Yıllık tecrübenin sonunda 2005 yılında Mey İçki’de Kayra Şaraplarının kurulma sürecinde teknik yatırımlar ve ekip kurulması ile yeni ürün geliştirme projelerinde yer almıştır. Halen Mey-Diageo Kayra Şarapları’nda Şarap Üretim Direktörü olarak çalışmaktadır.
California Vinquiry Labs Sensory Training, Plumton College Viticulture, Wine and Spirit Education Trust Level 3 ve Trainer sertifikasına ve Sabancı Üniversitesi EDU Ürün ve Marka Yönetimi eğitimleri sahiptir. MEB ve WSET yetkili eğitmenidir.
Saat
Program
Açıklama
Konuşmacılar
09.30
Kayıt
10.00
Toplanma
Kahvaltı & Kahve
10.50
Açılış
Kök Köken Toprak
Sabiha Apaydın
Kurucu, Kök Köken Toprak
11.00
Panel
Türkiye’de “Winemaker” Olmak
Moderatör: Göknur Gündoğan
Semril Zorlu
Özge Kaymaz
Fulya Akıncı Hernandez
Sanem Karadeniz
11.50
Akademia
Prof. Dr. Hüseyin Karataş
Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi
12.20
Soru-Cevap
Geçmişten Geleceğe Bağcılık: Üçüncü Neslin Şarap Üretimdeki Yeri ve Katkısı
Sorular: Gözdem Gürbüzatik
Cevza Başman – Kavaklıdere
Enis Güner – Sevilen
12.40
Panel
Sommelier‘lik Mesleğinin İncelikleri, Restoran ve Müşteriler Üzerindeki Etkisi
Moderatör: Ayça Budak – IWSA-Uluslararası Şarap ve Distile Alkoller Akademisi Müdürü, WSET Şarap Eğitmeni
Niso Adato – Şans Restoran
Seray Kumbasar – Vino Lokale
Süleyman Şen – Sunset Restoran
Nebiye Kaya – The Peninsula İstanbul
13.25
Öğle Yemeği
14.15
Keynote Speech
-
Jancis Robinson
MW
15.05
Araştırma
Anadolu'nun Yaşlı Bağlarının Güvencesiz Varlığı
Heritage Vines of Türkiye
Gözdem Gürbüzatik
Sabiha Apaydın Gönenli
Levon Bağış
Umay Çeviker
15.25
Soru-Cevap
Geçmişten Geleceğe Bağcılık: Üçüncü Neslin Şarap Üretimdeki Yeri ve Katkısı
Sorular: Gözdem Gürbüzatik
Sibel Kutman - Doluca
Ozan Diren – Diren
15.45
Konuşma
Sürdürülebilir Organik Tarım ve Bağcılık Mümkün
Gürsel Tonbul
Değirmen Çiftlik ve Yerlim Organik Markalarının Kurucusu
16.05
Panel
Yaşlı Asmaların Koruyucuları Mirasın Sürdürülmesi
Moderatör: Levon Bağış
Hayri Arpa – Kuzeybağ
Hakan Hece – Kayra
Fırat Doğan – Xalta
16.35
Kahve molası
17.05
Soru-Cevap
Anadolu Üzümlerinin DNA Profilleri ve Batı Veri Tabanları ile Karşılaştırılmaları
Sorular: Umay Çeviker
Doç. Dr. Hande Tahmaz Karaman - Viniculturist-Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi
17.25
Konuşma
Santorini Adası – Benzersiz Bir Örnek
Dr. Yiannis Paraskevopoulos
GAIA wines
17.50
Soru-Cevap
Türkiye’nin tek Coğrafi İşaretli İçkisi Rakının Üzümler Üzerinden Bağlarla Kesişen Yolu
Sorular: Gözdem Gürbüzatik
Koray Özcan – Kalite Teknik ve İnovasyon Müdürü, Mey – Diageo
Murat Üner – Baş Şarap Yapımcısı, Kayra Şarapları Üretim Müdürü
Kapanış
Katkıda bulunanlara teşekkürler.
Kübra Şen
Hafize Gül
Kübra İşçi
Image Gallery
cc